Millennials, geboren tussen 1980 en 2000, vragen om een andere aanpak bij aansturen dan eerdere generaties. Zij beschikken zeer vaak over andere ideeën en verwachtingen op carrièregebied dan eerdere generaties. Als manager wilt u natuurlijk het meeste en beste halen uit uw mensen, dus ook uit deze groep. Hoe pakt u dit het beste aan en welke leiderschapsstijl past hier het beste bij?
Millennials durven, anders dan vorige generaties, rustig ontslag te nemen als ze ontevreden zijn. Ook stellen ze eisen aan hun werkgever en spreken ze makkelijk en doordacht uit wat ze willen. Dit alles betekent overigens niet dat deze groep niet loyaal is, integendeel! Juist het feit dat millennials zeer uitgesproken en duidelijk zijn geeft organisaties transparant en open de kans op in gesprek te gaan en te blijven.
Veelgevraagde voorwaarden van deze groep medewerkers zijn flexibele uren en de mogelijkheid om thuis te werken. Verder vragen millennials uitdagend en intellectueel stimuleren werk en houden ze van transparantie inzake doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Ze willen weten waar ze naartoe werken!
Millennials zoeken een mentor, geen baas
Deze generatie professionals is zelfredzaam en wil graag een impact maken. Ze de wet voorschrijven is geen goed idee omdat ze vrijheid en zelfstandigheid zeer belangrijk vinden. Tot in detail managen is dus niet raadzaam. Zoek taken waarop je hen de eindverantwoordelijkheid kunt geven en stimuleer zelfstandigheid. Hierdoor leren ze het belang van overwegen, het evalueren van risico’s en de gevolgen van hun beslissingen. Op deze manier worden millennials geleidelijk voorbereid op een leidinggevende functie.
Sociale betrokkenheid
Niet alleen binnen de organisatie waar ze werkzaam zijn, maar ook op de maatschappij willen millennials een impact maken. Maak gebruik van deze betrokkenheid en stimuleer dit door bijvoorbeeld deze groep mensen te vragen om bijdragen te leveren aan sociaal maatschappelijke projecten vanuit de organisatie. Enthousiasme, inzet en teamspirit gegarandeerd!
Expertise
Technologie heeft vaak geen geheimen voor millennials. Laat oudere werknemers hiervan profiteren door millennials interne trainingen te laten geven op dit gebied. Iedereen profiteert en als bonus zal de werksfeer alleen maar leuker worden.
Sparren
Op het bureau van een leidinggevende liggen altijd diverse vraagstukken. Als u deze vraagstukken, bijvoorbeeld in de vorm van een wedstrijd, bij millennials onderbrengt dan profiteert u veelal van verrassende ideeën en toont u tegelijk dat u hun mening waardeert.
Millennials zijn vaak ongeduldig. Dit kunt u als een nadeel zien, maar beter kunt u dit ombuigen naar een voordeel op de werkvloer. Ze brengen nieuwe plannen snel tot uitvoer en gaan efficiënt en taakgericht te werk. Ze staan te popelen om nieuwe dingen te leren en zichzelf continue te ontwikkelen. Een mogelijke promotie, daar willen ze geen jaren naartoe hoeven te werken. Het is lastig voor een leider om de jongere groep millennials, geboren de jaren negentig, op waarde te schatten omdat ze nog weinig werkervaring hebben. Hier komen soft skills van pas. Kijk of iemand goed in het team past, gedreven is en bereid is om zichzelf langere tijd aan de organisatie te binden en coach ze in hun ontwikkelingswensen en -pad.
Millennials zijn enorm gemotiveerd en willen het beste uit zichzelf halen. Dat zorgt er voor dat ze altijd openstaan voor feedback en gedreven met verbeterpunten aan de slag gaan. De behoefte om zichzelf te ontwikkelen brengt met zich mee dat u ze regelmatig trainingen, opleidingen en nieuwe werkzaamheden moet bieden. Blijf ze prikkelen en blijf communiceren over de doorgroeimogelijkheden. Zij profiteren, maar u ook!
Nagtegaal Communicatie & Personeel, gevestigd in IJzendijke - Zeeuws-Vlaanderen, helpt u om millennials op de juiste manier in te zetten en het beste uit zichzelf te halen. Neem gerust vrijblijvend contact op, dan plannen we snel een afspraak.
© Nagtegaal Communicatie & Personeel 2020
Privacy & Disclaimer
Ontwerp & realisatie: Vannaam