De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Wegkijken, wegduiken of pas actie ondernemen als het te laat is?

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Gebleken is dat met name kleinere werkgevers nog nauwelijks een idee hebben wat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) inhoudt. De materie wordt als ingewikkeld gezien en veel ondernemers wachten gewoon af wat er volgend jaar op hun afkomt. Enerzijds begrijpelijk, want de WAB is inderdaad ingewikkeld en het kost de nodige moeite om zaken goed te regelen. Veel ondernemers hebben geen eigen HR-afdeling en geen of nauwelijks tijd om dit soort zaken te regelen.

Wachten is echter niet verstandig want per 1-1-2020 treedt de nieuwe wet in werking en het kan flink tegenvallen als u er niet aan blijkt te voldoen! Zo gaan er bijvoorbeeld zaken veranderen m.b.t. oproepovereenkomsten. Werkgevers die oproepkrachten nu tot het laatste moment laten wachten, dienen zich realiseren dat dat vanaf 1 januari 2020 tot problemen kan leiden. Dan wordt er namelijk een oproeptermijn in de wet opgenomen. Overtreding van die termijn wordt ook gesanctioneerd. Elke werkgever moet een oproepkracht uiterlijk vier dagen voor de aanvang van de werkzaamheden oproepen. Doet u dat niet, of bent u te laat, dan is uw oproepkracht niet verplicht om te komen en mag hij of zij de oproep weigeren. Dat kan natuurlijk heel vervelende gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van de werkgever. 

Het ontslagrecht wijzigt eveneens onder de WAB. Werknemers maken standaard vanaf de eerste werkdag aanspraak op een transitievergoeding (dus niet langer pas na twee jaar). Daar tegenover staat dat de gemiddelde vergoeding verlaagd wordt en de versnelde opbouw na tien jaar vervalt. Bovendien komt er een nieuwe (negende) ontslaggrond bij. Deze zogenaamde cumulatiegrond houdt in dat werkgevers meerdere niet helemaal voldragen ontslaggronden bij elkaar mogen optellen voor een ontbindingsverzoek. Een goed personeelsdossier is hierbij ook in grote mate belangrijk, want geen goed dossier betekent geen ontbinding! 

Er wijzigen nog meer zaken die van belang zijn voor u als werkgever. Als u deze zaken gewoon goed wilt regelen, dan is een afspraak met Nagtegaal zo gemaakt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. 

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gewoon snel en goed regelen? 

Nagtegaal Communicatie & Personeel, gevestigd in IJzendijke - Zeeuws-Vlaanderen, zorgt ervoor dat uw bedrijf voldoet aan de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans). Neem gerust vrijblijvend contact op, dan plannen we snel een afspraak.

nagtegaal%20met%20slogan

© Nagtegaal Communicatie & Personeel 2020

Ontwerp & realisatie: Vannaam

© Nagtegaal Communicatie & Personeel 2020
Privacy & Disclaimer
Ontwerp & realisatie: Vannaam